Fitnes vadba

Z naraščanjem popularnosti vseh pojavnih oblik športa in športnega načina življenja je naraslo tudi število najrazličnejših (športnih) poškodb, ki so povečini posledica slabe mehanike gibanja. Po statistiki prednjačijo poškodbe in bolečine v sklepih ter okoliških vezivnih tkivih.

Za varno in mehansko učinkovito gibalno funkcijo morajo posamični sklepi in sklepni sistemi opravljati bodisi funkcijo stabilnosti* (prenašanje mehanske energije med telesnimi segmenti), bodisi funkcijo mobilnosti* (sposobnost izvedbe polne amplitude giba). V primeru omejene mobilnosti enega sklepnega sistema, se naš organizem odzove s t.i. kompenzacijskimi gibi. To pomeni, da bo omejena amplituda giba v enem sklepu, izzvala povečane amplitude gibanja v sosednjih sklepih, kateri pa naj bi bili znotraj gibalne verige stabilni. Posledice tovrstnih kompenzacij se običajno odražajo v mehansko manj učinkoviti (neekonomični) izvedbi gibalnega vzorca ter večji verjetnosti poškodb ali nastanka bolečinskih sindromov. Zmanjšana sposobnost stabilnosti namreč povečuje nekontroliran mehanski stres na anatomske strukture, kar povečuje tveganje za nastanek akutnih poškodb ali preobremenitvenih sindromov.

Pridružite se nam na tečaju – smer fitnes in se naučite:

  • temeljne gibalne vzorce;
  • uporabe mehanskih trenažerjev in pomen raztezanja;
  • mobilizacije in mobilizacijske tehnike;
  • testiranje gibalnih sposobnosti in osnove proprioceptivne vadbe;
  • samoevalvacije mehanike gibanja in nivoja splošne telesne pripravljenosti.

Grega Jenko, profesor športne vzgoje, trener fitnesa, vodja modula fitnes na usposabljanjih FZS in član Strokovnega odbora FZS!