Fitnes vadba

Grega Jenko, profesor športne vzgoje, trener fitnesa, vodja modula fitnes na usposabljanjih FZS in član Strokovnega odbora FZS

Na področju fitnes vadbe je v razdobju zadnjih dveh desetletij opaziti izrazito dinamiko, kar je še posebej vidno v duhu splošne populacije. To je razumljivo, saj nam dandanašnja fitnes vadba nudi vsestransko telesno udejstvovanje, ki je pisana na kožo sodobnemu načinu življenja, kjer je čas vse bolj dragocena komponenta.

Fitnes dvorane so postale sodobne telovadnice, kjer se sodoben človek lahko posveti vadbi. Le ta je lahko prilagojena različnim zahtevam, željam in potrebam. Na enem mestu lahko vadimo tako aerobno, anaerobno, se posvetimo treningu moči, povečanju mišične mase,
hujšanju, povečanju gibljivosti, itd, kot tudi zahtevnejšim vsebinam vadbe, kot je post-rehabilitacija in specifična vadba za športnike.

Višjo dodano vrednost pa nam nudi tudi strokovna pomoč, ki jo prav tako najdemo na enem mestu. Seveda poteka beseda o strokovno usposobljenih kadrih, katerih glavno poslanstvo naj bi bila pomoč, pretežno v obliki strokovnosti, učinkovitosti in višje storilnosti.

Ravno tu pa vidimo pomembno poslanstvo Fitnes zveze Slovenije. Fitnes zveza Slovenije vsakoletno razpisuje licenčne tečaje za usposabljanje strokovnih kadrov, kjer bodoči strokovni delavci pridobijo znanja in veščine iz področja športa za opravljanje dela z ljudmi. Pridobivanje znanja in s tem usposobljenosti za delo v športu, poteka na treh progresivnih zahtevnostnih stopnjah. Na prvi stopnji (strokovni delavec – vaditelj fitnesa) tečajnik pridobi nekatera elementarna znanja, katera pogojujejo delo pomočnika v fitnesu. Na tej stopnji bodoči strokovni delavec še ne pridobi licence za samostojno opravljanje individualne vadbe, ampak je usposobljen za delo pomočnika na vadbi (skrbi za pravilno izvedbo vaj, demonstracije, asistiranje,…). Na drugi stopnji (strokovni delavec – inštruktor fitnesa), ki je nadgradnja prve, pa tečajnik pridobi razširjen nabor znanj in razumevanj, kar mu nadalje omogoča opravljanje samostojnega dela na področju fitnes vadbe (programiranje in samostojno vodenje treningov). Tretja stopnja (strokovni delavec – trener fitnesa), ki je le nadgradnja druge, pa predvideva nadaljnja, specifična ter poglobljena znanja iz stroke, kar tečajnikom omogoča pridobivanje znanj za delo z bolj specifičnimi skupinami ljudmi (post-rehabilitacija, delo s športniki,…).

Si želite postati strokovni delavec v športu na področju fitnesa? Pridružite se nam na usposabljanjih!