Konferenca: Prehrana

8 strokovnjakov, aktualne problematike iz področja prehrane!

11. 01. 2020 – Hotel 4 point by Sheraton!

Prijavite se tukaj! 

Program konference

 

 

 

 

 

 

Miha Koncilja
Prehrana za vzdržljivost

V mladosti je osem let aktivno treniral cestno kolesarstvo (v kategoriji starejših mladincev je bil leta 1999 cestni državni prvak). Po študiju na Fakulteti za šport, kjer je diplomiral na temo cestnega kolesarstva se je zaposlil v Kolesarskem društvu Rog, kjer sedaj deluje kot trener že 16 let. V teh letih je bil trener vseh mlajših kategorij, zadnje štiri leta pa trenira kategorije mlajših in starejših mladincev (fantje stari od 15 do 19 let). Od leta 2012 je selektor slovenske reprezentance za kategorijo U17. Miha pravi, da je zanj največji uspeh trenerskega dela ta,  da je v cestno kolesarstvo privabil ogromno število fantov in deklet, ki so osvojili vrsto uspehov. Eden takšnih je tudi Tadej Pogačar.

Na konferenci s tematiko: Prehrana za vzdržljivost skozi vidik uspešnega kolesarskega trenerja

jsb3
Mleko in mlečni izdelki

Po končani gimnaziji je študirala na Biotehnični fakulteti v Ljubljani in po diplomi pridobila naziv univ. dipl. inž. živ. teh. Že 32 let je zaposlena v Ljubljanskih mlekarnah, kjer je opravljala dela razvojnega tehnologa, strokovne vodje, vodje HACCP tima ( varnost hrane)… Dodatno se je izobraževala preko Slovenskega mikrobiološkega društva, na Bitenčevih živilskih dnevih, kjer so predstavljeni najaktualnejši znanstveni izsledki na področju živilstva in prehrane. Je članica Strokovnega združenja nutricionistov in dietetikov.

Na konferenci s tematiko: Mleko in mlečni izdelki – toliko primarnega in toliko novosti

23916606_10214920417983738_8519624701198833144_o
Metabolizem in nastanek energije v celici

Je po izobrazbi doktor kemijskih znanosti, doktoriral je s področja organske sintezne kemije. Tekom svojega doktorskega študija je dve leti delal tudi na področju strukturne biologije in proteinske biokemije. Za doktorsko delo je prejel več nagrad, med drugim tudi nagrado za najpomembnejše dosežke v znanosti s področja kemije v letu 2013. Po doktoratu je 6 let delal v mladem in uspešnem podjetju, ki se ukvarja z raziskavami in razvojem na področju biotehnologije, kjer je vodil področje izolacij naravnih produktov, kot so vitamini, antibiotiki, imunosupresanti in druge biološko aktivne molekule, ki jih proizvajajo mikroorganizmi. Trenutno je svojo profesionalno pot preusmeril v naše največje farmacevtsko podjetje, kjer deluje na področju razvoja in raziskav zdravil. Njegovo razumevanje prehrane je produkt raziskovanja, študiranja in razmišljanja o tem področju zadnjih 20 let. Njegova strast je prehranska biokemija, vendar pri svojem delu skuša biti holističen, zato uporablja še druga orodja, v prvi vrsti celično biologijo, fiziologijo ter cirkadično biologijo in gerontologijo.

Na konferenci s tematiko: Metabolizem in nastanek energije v celici

Severin-Lipovsek
"LOW-CARB" prehrana

Severin Lipovšek je magister kinezioloških znanosti in poklicno deluje kot kondicijski trener vrhunskih športnikov, terapevtski maser in svetovalec na področju športne in splošne prehrane. Na tem področju je aktiven 15 let, raziskovalno in praktično, sodeloval je tako z olimpijskim prvakom Primožem Kozmusom in najboljšimi športniki na svetu kot tudi z bolniki, obolelimi za različnimi boleznimi, ljudmi s preveliko telesno težo ipd.

Je avtor knjige Moč prehrane v športu.

Na konferenci s tematiko: “LOW-CARB” prehrana v tekmovalnem športu

4d
Osnovni temelji prehrane

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. S svojo unikatno filozofijo Feelgood ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet« in utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa ter uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj.

Na konferenci s tematiko: Osnovni temelji prehrane

osebna slika
Prehranska dopolnila in ergogene substance

Prof. dr. Bojan Knap, dr. med, specialist internist od leta 1993, je svojo pot v športni medicini začel pri kolesarskem klubu (Sava) Kranj, leta 1987 in z nasveti v tem klubu pomaga še danes, predvsem glede krvne slike, prehrane in regeneracije. Primož Štrancar je bil prvi športnik, kateremu je pomagal z nasveti pri uvrstitvi na OI v gorskem kolesarstvu leta 2000. Sodeloval je  še z Maticem Osovnikarjem( svetovalec za regeneracijo in prehrano sem bil celo njegovo kariero), Romanom Kejžarjem, Rožletom Prezljem in številnimi drugimi športniki. Sodeloval je v strokovnem timu biatlonske reprezentance ( in bil s timom na OI v Torinu kot zdravnik  reprezentance), plavalne, kolesarske, atletske in smučarske reprezentance. V zadnjem obdobju je zdravnik atletov Jana Petrača, Luke Janežiča, kolesarjev Jana Polanca, Luke Mezgeca in skrbi za skakalno reprezentanco Slovenije z Petrom Prevcem na čelu. Bil je zdravnik Jureta Robiča na začetku njegove ultra kolesarske kariere in bil dvakrat njegov zdravnik na znameniti dirki čez Ameriko, RAAM (2005 in 2006). Opravil je dve letno izobraževanje (2006) iz področja športne prehrane pod pokroviteljstvom MOK-a IOC in Sports Nutrition. Predava na Medicinski fakulteti v Ljubljani in kot gostujoči profesor tudi na Biotehnični fakulteti – smer prehrana. Predava o prehrani pri vrhunskem športu in ima posvetovalnico za vrhunske športnike in rekreativce, vsak torek od 15-19h, v Urbani Ortopediji, Vrhovčeva 1, poleg dvorane Tabor v neposredni bližini UKC.

Bojan Knap – kot športnik, tekač na dolge proge pretekel deset maratonov, PB: 10km 40 min, 21km 1ura 24 minut, maraton 3ure 30min, tekmoval na prvem triatlonu na Bledu 1984 in tudi po tridesetih letih( pet udeležencev), redno aktiven športno od leta 1980, 2008 Ironman Celovec, od 2010 triatlonec-veteran tekmuje v triatlonskem pokalu Slovenije še vedno. Teče in tekmuje tudi na zdravniških prireditvah ( v teku, smučarskem teku, veleslalomu), kjer se spodbuja zdrav življenjski slog in je tudi dolgoletni organizator tradicionalnega 36. zdravniškega teka Matije Horvata na Rožnik, letos 14.10. 2017.

Na konferenci s tematiko: Prehranska dopolnila in ergogene substance: kdaj, zakaj, če sploh?

Mail: knap.j.bojan@gmail.com, bojan.knap@kclj.si, bojan.knap@sportinzdravje.si

telefon:  +8631228999, UKC Ljubljana, Interne Klinike, Center za akutno in komplicirano dializo, Predstojnik oddelka za Peritonealno dializo, Zaloška 7 , 1000 Ljubljana.

vintvelikaborut_trulekj_bkimg_2283
Novosti na področju prepovedanih substanc

Osnovno šolo in gimnazijo je končal v Kopru ter se leta 1980 vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, Oddelek za farmacijo, kjer je leta 1985 diplomiral z oceno odlično. Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo je iz smeri Biokemija doktoriral leta 1994 in se v letih 1996 in 1997 podoktorsko izpopolnjeval na Institut CPRO-DLO na Univerzi v Wageningenu, Nizozemska. Vso poklicno kariero je kot raziskovalec dopolnilno zaposlen tudi na Institutu Jožef Stefan, na področju biokemije in biotehnologije. Na Fakulteti za farmacijo UL poučuje predmete Farmacevtska biotehnologija in sodeluje pri predmetih Farmakogenomika in genska zdravila ter Izbrana poglavja iz farmacevtske biotehnologije. Na Biotehniški fakulteti UL poučuje predmet Biotehnologija zdravilnih učinkovin, na podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru pa predmet Farmacevtska biotehnologija z genskim zdravljenjem. Leta 1991 je za znanstvene dosežke prejel nagrado Sklada Borisa Kidriča, leta 1996 EMBO podoktorsko štipendijo, leta 2007 je za vrhunske znanstvene dosežke prejel Zoisovo priznanje, leta 2009 Mynarikovo odličje, leta 2010 pa Fulbrightovo štipendijo za delo gostujočega profesorja na Univerzi Duquesne, ZDA. Je soavtor večih svetovnih patentnih prijav in enega patenta na področju transgenih rastlin ter svetovnega patenta na področju bakteriofagnega prikaza in avtor več kot 180 znanstvenih in strokovnih člankov, od tega čez 100 v pomembnih mednarodnih znanstvenih revijah z dejavnikom vpliva. Prof. Dr. Štrukelj je član večih svetovnih, evropskih in slovenskih združenj s področja farmacije in molekularne biologije. Od leta 1996 do 2011 je deloval kot izvedenec v Evropski farmakopeji (Strassbourg) v skupini za farmacevtske biomolekule, ter do 2.09.2012 kot izvedenec pri Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Na konferenci s tematiko: Novosti na področju prepovedanih substanc

1077180
Novosti na področju prepovedanih substanc

Dr. Lovro Žiberna, magister farmacije, docent pri predmetu Farmakologija na Fakulteti za medicino Univerze v Ljubljani, strokovni svetovalcem in uradnik za kontrolo dopinga pri SLOADI.

Žiberna je velik ljubitelj kolesarstva – sprva se mu je posvečal kot tekmovalec v pionirskih in mladinskih kategorijah, zadnjih 15 let kot kolesarski sodnik, 11 let pa dela tudi kot mednarodni uradnik za kontrolo dopinga pri Mednarodni kolesarski zvezi.

Na konferenci s tematiko: Novosti na področju prepovedanih substanc