dr. Bojan Knap

Prof. dr. Bojan Knap, dr. med, specialist internist od leta 1993, je svojo pot v športni medicini začel pri kolesarskem klubu (Sava) Kranj, leta 1987 in z nasveti v tem klubu pomaga še danes, predvsem glede krvne slike, prehrane in regeneracije. Primož Štrancar je bil prvi športnik, kateremu je pomagal z nasveti pri uvrstitvi na OI v gorskem kolesarstvu leta 2000. Sodeloval je  še z Maticem Osovnikarjem( svetovalec za regeneracijo in prehrano sem bil celo njegovo kariero), Romanom Kejžarjem, Rožletom Prezljem in številnimi drugimi športniki. Sodeloval je v strokovnem timu biatlonske reprezentance ( in bil s timom na OI v Torinu kot zdravnik  reprezentance), plavalne, kolesarske, atletske in smučarske reprezentance. V zadnjem obdobju je zdravnik atletov Jana Petrača, Luke Janežiča, kolesarjev Jana Polanca, Luke Mezgeca in skrbi za skakalno reprezentanco Slovenije z Petrom Prevcem na čelu. Bil je zdravnik Jureta Robiča na začetku njegove ultra kolesarske kariere in bil dvakrat njegov zdravnik na znameniti dirki čez Ameriko, RAAM (2005 in 2006). Opravil je dve letno izobraževanje (2006) iz področja športne prehrane pod pokroviteljstvom MOK-a IOC in Sports Nutrition. Predava na Medicinski fakulteti v Ljubljani in kot gostujoči profesor tudi na Biotehnični fakulteti – smer prehrana. Predava o prehrani pri vrhunskem športu in ima posvetovalnico za vrhunske športnike in rekreativce, vsak torek od 15-19h, v Urbani Ortopediji, Vrhovčeva 1, poleg dvorane Tabor v neposredni bližini UKC.

Bojan Knap – kot športnik, tekač na dolge proge pretekel deset maratonov, PB: 10km 40 min, 21km 1ura 24 minut, maraton 3ure 30min, tekmoval na prvem triatlonu na Bledu 1984 in tudi po tridesetih letih( pet udeležencev), redno aktiven športno od leta 1980, 2008 Ironman Celovec, od 2010 triatlonec-veteran tekmuje v triatlonskem pokalu Slovenije še vedno. Teče in tekmuje tudi na zdravniških prireditvah ( v teku, smučarskem teku, veleslalomu), kjer se spodbuja zdrav življenjski slog in je tudi dolgoletni organizator tradicionalnega 36. zdravniškega teka Matije Horvata na Rožnik, letos 14.10. 2017.

Na konferenci s tematiko: Prehranska dopolnila in ergogene substance: kdaj, zakaj, če sploh?

Mail: knap.j.bojan@gmail.com, bojan.knap@kclj.si, bojan.knap@sportinzdravje.si

telefon:  +8631228999, UKC Ljubljana, Interne Klinike, Center za akutno in komplicirano dializo, Predstojnik oddelka za Peritonealno dializo, Zaloška 7 , 1000 Ljubljana.